Navigation Menu+

Over Dit geeft zin

S  tel dat je één foto mocht maken van wat jouw leven zin geeft. Wat zou je dan op de foto zetten?

Dat is de vraag die centraal staat bij Ditgeeftzin.nl. Door middel van een doorgeefcamera worden de tijdelijke bezitters uitgedaagd na te denken over deze vraag en daar met een foto antwoord op te geven.

Momenteel zijn er twee camera's in omloop. Een derde wordt hopelijk snel toegevoegd!

Hoe het werkt
De camera is een doorgeefcamera. Dat betekent dat het degene die hem heeft, vrijstaat de camera door te geven aan wie hij of zij wil. Enige eis is dat de camera (voorlopig) in Nederland blijft. Na een week dient de camera verder te reizen en moet de foto dus gemaakt zijn. De ‘fotograaf’ kan de foto zelf online plaatsen, of er voor kiezen dat door ons te laten doen.  Simpel principe dus, en het blijft altijd een verrassing of je de camera toevallig in handen zult krijgen.

W   e nemen ons leven vaak voor lief. We zijn bezig met onze dagelijkse beslommeringen en realiseren ons niet altijd wat het eigenlijk betekent te leven. Maar desondanks hebben we allemaal onze eigen redenen om van het leven te genieten en het leven de moeite waard te vinden. Voor de een is dat familie, voor de ander religie en voor weer iemand anders het werk dat hij doet. Maar wat geeft het leven nu echt zin? Waar doe je het allemaal voor? Wat maakt jouw leven nu echt de moeite waard? Die vragen staan centraal bij de Zincamera, een fototoestel dat van hand tot hand gaat en vastlegt wat zin geeft aan het leven van mensen. De foto’s worden online gepubliceerd op deze website en die vormt zo op den duur een bonte verzameling met afbeeldingen van dat wat er toe doet in het leven van de ‘fotografen’.

Hoe het begon
Na een avond flink drinken slaap ik vaak slecht en droom ik veel. Zo droomde ik op een nacht van een camera die doorgegeven werd en zo een zwerftocht over de wereld maakte. Mensen maakten foto’s van de redenen die zij hadden om te blijven leven. Want, zo dacht ik tijdens mijn droom, doodgaan is eigenlijk heel gemakkelijk en helemaal niet erg. De enige reden om het niet te doen is omdat het leven te leuk is. Dat soort dingen kunnen in dromen…

Het idee van een camera die van hand tot hand ging en foto’s maakte van de essentie van het leven, liet me niet meer los. Ik begon zelf na te denken over wat ik op de foto zou zetten en vroeg aan mijn vrienden hetzelfde. Het filosoferen erover alleen al leverde veel inzichten op. Stel dat je één foto mocht maken van dat wat voor jou essentieel is in het leven, van dat wat jouw leven echt zin geeft, wat zou je dan op de foto zetten?

En dan doel ik niet op het kopje koffie in de morgen, want is koffie nu echt de reden waarom jij leeft? Je bent ooit geboren, daar heb je zelf niets over te zeggen gehad, of als je gelooft dat je dat wel had, dan kun je je dat waarschijnlijk niet zo heel erg goed herinneren. Maar tijdens je leven heb je wel ontdekt dat er bepaalde dingen zijn die je belangrijk vindt. Waarvan je blij bent dat je ze kunt doen en die je, het klinkt misschien gek, zou missen als je doodgaat. Stel dat je nu doodgaat, wat zou je dan missen? Zo dacht ik daar een poosje over na en kwam ik tot de conclusie dat een kopje koffie in de ochtend een heel mooie foto zou kunnen zijn. Ik breng die camera onder de mensen, en het is aan hen daar invulling aan te geven.

Crowdfunding
Door middel van crowdfunding via www.geloofinjeproject.nl  is het beoogde bedrag van ongeveer €400 euro ruimschoots gehaald en zelfs verdubbeld. Daarmee is het mogelijk geworden twee camera’s aan te schaffen en in omloop te brengen. Met name dankzij de Franciscaanse Beweging, het NIM en de Faculteit voor Filosofie, Theologie en Religiestudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen kent dit project een succesvolle start.

GIJP
Logo Nada Atman

 

FB_logoafbeelding 5,7x3,4cm 150px

 

 

 

Radboud-Universiteit-Nijmegen

 

 

 

 

Logo NIM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pin It on Pinterest